De vliegende startColumn

James Bond: Cycling never Dies

 

De tour de France is dit jaar een aparte, heel veel valpartijen, een Franse publiekslieveling die wel heel lang in het geel rijdt en een bizarre aanrijding. In mijn ogen is vooral de valpartij van Johnny Hoogerland een uitermate goed uitgangspunt voor een James Bond film. Hoe zou deze film eruit zien?

 

Even een fictieve recensie.

 

De nieuwste James Bond film speelt zich af in de zomer van 2011. De Locatie is de tour de France.  James Bond wordt naar Frankrijk gestuurd waar hij onderzoek moet doen naar de activiteiten van een Frans televisiestation. Dit televisiestation zou het koersverloop van sportevenementen beïnvloeden en James wordt ingehuurd om het bewijs hiervoor te leveren.

 

De film begint spectaculair. In de openingsscène rijdt de Franse publieklieveling Voeckler samen met nog 4 andere renners op een smal Frans stoffig autoweggetje. Plotseling stuift er een auto voorbij en wordt een van de 5 renners aangereden. Als gevolg hiervan vliegt er een renner over de kop in een hek. Een andere renner valt ook en wordt bijna overreden door een volgauto.

 

In alle hectiek slaagt James erin om een soigneur uit te schakelen en vermomd zijn plaats in te nemen. In deze rol wordt het hem al snel duidelijk dat de aanrijding van de renners niet zomaar een ongeluk was. Om aan meer informatie te komen, knoopt hij een relatie aan met de bestuurster van de auto die de” aanslag” pleegde en bouwt hij een vriendschappelijk band op met de directeur van het verdachte  Franse televisiestation.

 

Als zijn verblijf in het tourcircus langer duurt en zijn relatie met bovengenoemde figuren hechter wordt, krijgt James steeds meer informatie los. Het Franse televisiestation ruikt echter onraad en besluit om de auto van James te saboteren. Hierdoor  begeven in de afdaling van de Tourmalet zijn remmen het en rijdt hij in een ravijn.  Wonder boven wonder overleeft hij de val en pakt hij na een paar dagen in het ziekenhuis zijn werkzaamheden als soigneur weer op. Uiteindelijk verwerft hij na een bloedstollende climax (een achtervolging dwars door het tourpeloton) het benodigde bewijs. Een bewijs voor een geheim dat veel complexere en omvangrijker is als verwacht en dat hoogstwaarschijnlijk iedereen die de film ziet aan het denken zal zetten.

 

Wat me in de film het meeste boeide, is dat de achtergronden van het ongeluk en de daaropvolgende doofpot erg precies omschreven worden. Dit maakt veel indruk.  In het begin wil je niet geloven dat de valpartij een vooropgezet plan is geweest.  Echter door de opbouw van het scenario wordt dit toch geloofwaardig. Dit gegeven maakt de film huiveringwekkend. Hoe is het mogelijk dat zulke dingen plaatsvinden bij een dergelijk groot openbaar sportevenement? Hoe is het mogelijk dat alle betrokkenen na de aanslag meedoen aan de doofpot?

 

Uiteindelijk denk ik dat deze film niet alleen een aanrader is voor James Bond fans maar ook voor sensatiezoekers en mensen die in meer algemene zin van films houden. Er wordt weliswaar weinig in geschoten, maar de vele actiescènes (lees valpartijen, achtervolgingen, crashes ) zijn zeer spectaculair en zullen de James Bond fans zeker behagen. Ook wordt de dopingproblematiek heel realistisch in beeld gebracht wat de film leuk maakt voor sensatiezoekers.

 

Mensen die meer in algemene zin van films houden zullen genieten van het creatieve scenario en de onverwachte wendingen in het plot. Ook de diepgang in de personages zal hen bekoren. Ik vind deze film dan ook een echter aanrader en wil iedereen aansporen om deze film te gaan zien. Van mij krijgt hij in ieder geval vijf sterren.

 

Binnenkort in de Nederlandse bioscopen...


Vind dit leuk417 personen vinden dit leuk


Bekijk alle columns